Nutricionista.

Nutricionista vam može biti od pomoći ako ste doneli odluku promenite svoje navike, ako želite da se pozabavite sobom i da postignete svoje ciljeve. Pored angažovanja nutricioniste jako je bitno da o svojim odlukama obavestite i svoje ukućane, jer u njima možete pronaći najveću podršku, ali neretko se može desiti i to da među ukućanima imate i najvece sputavače. Lepo im objasnite šta želite za sebe i šta očekujete od njih. Zajedno ćete biti jači, zdraviji i uspešniji u svojoj nameri.

Priprema zdrave hrane je u doba prskane i modifikovane hrane ključna za pravilan rast i razvoj dece. Mi u Fitnes klubu Fit preporučujemo da se deci umesto fabričkih grickalica uvode užine koje su kupljene u zdravoj hrani, na primer: proteinske pločice, kikiriki, integralni keksevi, zatim im treba praviti domaće sendviče i naseckati razno voće i povrće. Sve više je gojazne dece, a sama gojaznost donosi veće rizike i preduslove za stvaranje hroničnih bolesti. Ne ograničavajte deci obroke, ali ih nemojte terati da jedu kada to ne žele. Ono što treba da znate je da saveti nutricioniste ne podrazumevaju ni gladovanja, ni prejedanja, već samo balansiranje u ishrani.

Nakon ozbiljnijeg vođenja računa o ishrani osetićete naboj optimizma u sebi. Budite istrajni i videćete da već posle 3 nedelje ima promena na vašem telu, ali i u duhu. Psihofiszičko stanje će vam se popraviti, a osećaćete se revitalizirano, energičnije, pozitivnije i zadovoljnije.

Gladovanje radi mršavljena je mit. Samo je izmena u pripremi hrane ključna. Navićićete se da jedete hranu bez zaprški i nezdravih začina. Uz savete koje će vam dati nutricionista Fitnes centra Fit mogli biste da promenite način ishrane celoj porodici. Sitne obaveze koje imate podelite sa ukucanima. Neka zdrave navike u porodici i ishrani budu osnov na kome unapređujete zdravlje.

Način pripreme hrane je jako bitan, jede se sve ali se hrana priprema drugačije.

Namirnice i smernice koje savetuje naš nutricionista

Svakog dana potrebno je uneti 2 litre vode (ili detoks vode), ne računajući ostale napitke.

Tokom istog obroka ne treba jesti zajedno krompir, hleb i pirinač, već samo jednu od tih namirnica. Veoma je važno da se izbegava pržena i pohovana hrana, ali je zato preporučljivo jesti kuvanu, grilovanu i pečenu!

Prohlađenu hranu možete preliti omiljenim hladno cedjenim uljem!

Spisak namirnica po preporuci našeg nutricioniste

1) Pića: voda, detoks vode, limunade, čajevi, kafa, kakao, obican jogurt, prirodni sokovi, sladite medom.
2) Ugljeni hidrati: Integralni hleb, keks, dvopek, kuvani krompir, integralni pirinač, ovsene pahuljice.
3) Proteini: bez kožice birati bela mesa (živinsko, nemasno svinjsko, teletina) riba, jaja, jogurt, kiselo mleko, mladi sir.
4) Masti: biljna, prirodna, nerafinisana, hladno ceđena! Suncokretovo, maslinovo, od semena bundeve, semenki grožđa.
5) Voće: Citrusi su na prvom mestu (pomorandže, mandarine, grajpfrut), južno voće (avokado, mango, kivi, ananas…), zatim jabuke, kruške, jagode, maline, kupine, borivnice, brusnice i drugo jagodičasto i bobičasto voće, ali je jako bitno da se jede ne šećereno, sveže, suvo, ili pečeno. Koštunjavo voće bilo koje vrste, ali bez dodataka soli i šećera.
6) Povrće: Svo povrće dolazi u obzir. Bitan je samo način pripreme. Nikako ga ne treba prziti. Može sveže, kuvano, pečeno ili grilovano! Krompir ne jesti sa ostalim ugljenim hidratima (hlebom i pirinčem).
7) Ukus doterivati sa: malo soli, biberom, cimetom, začinskim biljem, uljima, medom, kurkumom i karijem.
8) Za grickanje: orasi, kikiriki i ostalo koštunjavo voće, semenke, suvo voće, integralni keks, puter od kikirikija, šaka oraha.

U Fitnes centru Fit N možete dobiti smernice za obroke.

DORUČAK
Jedan komad citrusnog voća na prazan stomak. Ukoliko stvorite naviku da ujutru na prazan stomak pojedete jednu pomorandžu, limun ili grejp, uspostavićete kontinuitet u detoksikaciji organizma, ali i očuvanju linije i sprečiti povratak kilograma. Ako se dogodi da vam Grejp „presedne“, što nije nemoguće posle par nedelja konzumiranja, onda jednostavno dajte sebi oduška nekoliko dana, te napravite napravite pauzu.

RUČAK
Čaša tople vode sa limunom pre obroka.
Ručati najkasnije do 15h i nikako ne odlagati ručak za kasnije, jer će i večera biti kasna. Obrok treba biti dovoljan i jesti dok se ne oseti sitost. -Ne treba gladovati, ali se ne treba ni prejedati. Samokontrola u ishrani je osnova zdravih navika na putu ka lepom i zdravom telu, većem samopouzdanju i unutrašnjem miru i zadovoljstvu.

VEČERA
Pola sata pre jela popiti nezaslađeni čaj od đumbira. Večerati uvek manje i laganije porcije, barem par sati pre spavanja. Ne treba opterećivati želudac neposredno pre spavanja. Ukoliko se oseti velika glad, uvek prvo treba popiti čašu vode, pa uzeti malo kikirikija ili oraha i čašu jogurta kao užinu. Nikako ne treba jesti kalorične ugljene hidrate za večeru, a ukoliko je ručak bio obilniji, večera mora biti laganija. Alkohol treba izbegavati, ponekad je dozvoljena jedna čaša vina, uz ručak.

NE PREDAJTE SE, PRIDRŽAVAJTE SE SAVETA, REVITALIZUJTE ORGANIZAM, PODMLADITE TELO, UKLONITE CELULIT, DETOKSIKUJTE SE I OBLIKUJTE SVOJU FIGURU SA FITNES CENTROM FIT N.